Lammgryta

4 personer

  • 1 kg lammbitar med ben, gärna av lägg eller bog
  • 2 morötter
  • 2 gula lökar
  • 1 lagerblad
  • 2 dl rödvin
  • 1 buljongtärning
  • en stor näve brytbönor
  • 1 paprika
  • smör att steka och bryna i 

 

Bryn lammbitarna runt om i stekpanna. Krydda med peppar och salt. Bryn grovt hackad lök och morot.

Lägg allt i gryta. Häll på rödvin, buljongtärning och lagerblad. Häll på vatten så att köttet täcks. Koka stillsamt i 1 timme eller till dess att köttet är mört. Kontrollera att vätskan inte kokar bort.

Ta upp köttet, dela i lagom stora bitar och ta bort ev skinn och fett. Lägg tlllbaka i grytan.  Sila av buljongen och häll tillbaka. Lägg i brytbönor och paprika och låt puttra ytterligare fem minuter. Smaka av. Salta och peppra ytterligare om behövs. Servera med fin potatis.

Recept I samarbete med Slow Food.

ReceptLammgryta