Passar både den som vill ha en het gryta med sting och den som vill ha en mildare touch av chili.
800 g tomater/tomatkross
2 lökar
1 paprika
4–8 vitlöksklyftor
chili, färsk eller torkad efter smak
1 msk paprikapulver
1 tsk oregano eller timjan
1 krm kanel
2 msk spiskummin
1–2 rutor mörk choklad
salt ochpeppar/alt lite grönsaksbuljong
ca 200 g gråärta
Hacka lök och vitlök, stek tillsammans med kryddorna i ca 10 min.Tillsätt paprikan i små bitar och stek ytterligare ca 5 min.
Tillsätt tomaterna och sjud sedan med lock i ca 1 timme. När det är ca 30 min kvar, koka upp en kastrull med vatten och koka gråärtorna i ca 20 minuter enligt anvisningarna på förpackningen. Rör ner chokladen ochhackade gråärtor innan servering.
Servera med bröd och havreris eller bara bröd.