Vi vill – Vi gör – Våra ambitioner

Den färska grönsaken, den nygjorda korven, det nyss värpta ägget, den nyslungade honungen, den perfekt mognade osten, den delikata marmeladen, den välsmakande oljan, den nyrökta fisken …

Den hållbara maten, ofta ekologisk, och med de bästa smakerna kommer inte sällan från den nära bonden och mathantverkaren. Här är inte volym och kostnadspress det viktigaste. Viktigt för oss är hållbarhet, närhet, hantverksmässighet och matglädje.

Det är detta vi inom Bondens mat i Uppland erbjuder dig.

Kortfattat om föreningens ändamål

Föreningen ska främja medlemmarnas ekonomiska intressen genom att synliggöra det lokala mathantverket och medverka till skapandet av nya marknadsplatser (försäljningskanaler) för småskalig lokal produktion.

Verksamheten ska ha anknytning till landsbygden men vi vill knyta “stad och land” närmare varandra.

Enkelt uttryckt: Vi jobbar med mathantverk och lokal matglädje.

 

Detta har vi gjort…

Projekt ”Matkultur”

Bondens mat i Uppland har drivit ett projekt under rubriken ”Matkultur” finansierat av Jordbruksverket som avslutas januari 2025.

 

Matkultur — en guide till det nära mathantverket

Under projektet Matkultur gav vi ut en tryckt tidskrift som berättar mer om vår förening, vad vi står för och vad vi gör. Den innehåller även artiklar om svensk matkultur, presenterar våra producenter och arbetet bakom småskaligt producerad mat för att öka förståelsen och kunskapen. Tidskriften innehåller dessutom en mat- och utflyktskarta för att konsumenter lättare ska hitta till våra olika gårdsbutiker. Tidskriften har delats ut till konsumenter som besökt våra gårdsbutiker och marknader. Den finns fortfarande att hämta hos flera av våra medlemmar och på andra utvalda platser.

Hemsida

Under projektet har vi samlat en del inspirerande recept som finns under en ny receptflik på vår hemsida. Till alla recept finns flera lokala produkter att tillgå.

 

Projektledning

Projektetledare och formgivare för tidskriften har varit Caroline Brogren.

 

Handla lokal matglädje!

Vi ses på Bondens egen marknad i Uppsala (torghandeln vid resecentrum i Uppsala) och på våra gårdar och i våra gårdsbutiker och kaféer. Följ oss också i sociala medier via hashtag #bondensmatiuppland på facebook

www.facebook.com/bondensmatiuppland

Svensk mat 2020

– Kan vi vända trenden?

svensk livsmedelsproduktion har fallit tillbaka och Sverige är i dag på 2000-talet ett land som är i stort behov av importerad mat.

Om ossVi vill – vi gör