DU HAR 0 GÅRDAR I DIN RESRUTT
Tillbaka

Orkesta-Lundby Gård

"Bor du över här kan du gå ut och gräva upp din egen potatis, plocka dina egna jordgubbar och laga maten på vedspis. Här är tyst och lugnt och mörkt på natten. En kund sade en gång. Åh så mycket landet - så nära stan! Det brukar vi använda som vår slogan."

Orkesta-Lundby Gård ligger i en by som funnits i sin nuvarande form ända sedan 1600-talet. För några år sedan var bygden föreslagen till UNESCO:s världsarvslista. Gården och vägarna runtomkring är bevarade i sin gamla form, som de alltid har varit.

Christina Birger driver Orkesta-Lundby  tillsammans med sin man Brian Tomaszewski. På gården produceras huvudsakligen hösilage till hästfoder i balar, här finns också kor som håller beteshagarna öppna. Här hittar du även ett Bed & Breakfast, en jordgubbs- och grönsaksodling och några privathästar som är inackorderade. Förutom det hyr familjen ut bostäder och lager.

"Vi har nog aldrig varit särskilt traditionella av oss. Vi hade grisar och sålde kött i lådor redan för 15-20 år sedan och har alltid haft många ben att stå på. Vi försöker utnyttja gårdens resurser och potential så mycket som möjligt".

I omgivningarna finns gravfält från olika tidsåldrar. Här finns stensträngar, gränsen mellan djur och odling i ett gammalt skiftesbruk, torplämningar och en väldigt rik flora för den som är intresserad. Med andra ord en hel del att göra för den som bor. "Annars kan man bara sitta ner och njuta av lugnet också - och inte göra någonting!", säger Christina och skrattar.

Här hittar du: Jordgubbar, grönsaker och potatis odlade på gammalt vis, kött från gården, B&B med åtta bäddar och gammal vedeldad bakugn i köket.

Gården ligger i vacker natur med lämningar från forntiden till våra dagar, naturstigar m.m. Här ordnas ridkurser, i närheten finns också golfbana. Den smalspåriga järnvägen Roslagsbanan som går in till Stockholms Östra station stannar i Lindholmen 4 km bort. Avstånd till Arlanda 20 km och till Stockholm 38 km. Orkesta erbjuder bl.a praktiska övernattningslösningar för den som ska till och från Arlanda med egen bil.

Länk till visa på större karta >>
Lägg till i min resrutt >>

Orkesta-Lundby Gård
Christina Birger Brian Tomaszewski
Orkesta Lundby 1
186 94 Vallentuna
christina@orkestalundby.se
08-512 406 76
070-647 98 76
www.orkestalundby.se